Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

luni, 1 martie 2010

Piata Decebal, o alta varianta

In urma articolului initial despre Piata Decebal de pe Calea Mosilor am primit cateva comentarii interesante asupra solutiei propuse. Domnul Mihai Andreicut a postat un comentariu, redat mai jos, in care analizeaza propunerea mea.
Andreicut Mihai spunea...
Salut, In primul rand,am cateva critici la adresa proiectului tau,din punct de vedere urbanistic. Solutia ta de conformare spatiala,prevede o alveola in lungul traseului Caii Mosilor,ceea ce nu e un element caracteristic al acestei strazi,ci frontul continuu ,cu alinierea pe aliniament.(propunerea ta ar fi mers mai mult pe Calea Victoriei,unde intalnim o salba de alveole pe tot parcursul sau).Unii urbanisti sustin chiar ca acel loc e foarte valoros pentru oras,deoarece constituie o rezerva de teren unde s-ar putea construi ceva foarte inalt,un turn frate cu Intercontinentalul),dar fiind intr-o zona protejata,cea a Centrului istoric,nici nu mai incape in discutie.Ar trebui respectate cateva reguli ale Compozitiei urbane:faptul ca traseul Caii Mosilor este unul sinuos,prin conformarea volumetrica pe frontul concav se poate creea un efect de perspectiva .De asemeni,locul este important deoarece reprezinta cap de perspectiva ale mai multor strazi,deci colturile ar trebui tratate cu mai multa atentie.O analiza istorica mai minutioasa,si o respectare a statutului de zona istorica protejata ar fi trebuit sa mearga pe respectul si valorificarea elementelor ce caracterizeaza Calea Mosilor:front continuu la strada,acces prin ganguri,curti.Exista astfel mai multe variante,care nu ar fi alterat caracterul si conformarea volumetrica a strazii.O sa postez pe blogul urbanismul.blogspot.com o solutie de ocupare a acelui teren,proiect realizat in cadrul seminarului de Compozitie urbana din anul IV ,Facultatea de Urbanism.In rest de de laudat initiativa ta de a gasi o solutie pentru acel teren.Numai bine.
In urma acestui comentariu am aflat de blogul domnului Andreicut,  blogul Urbanismul.
Pentru cei care au fost interesati de solutiile pentru revigorarea zonei, puteti vedea si o alta propunere pentru Piata Decebal. Propunerea domnului Andreicut ofera mai multe solutii pentru terenul de pe Calea Mosilor. In urma unor analize si a studierii evolutiei istorice, opteaza pentru o solutie cu functiunea de hotel, din cele trei variante compatibile (hotel, muzeu sau recreere).


6 comentarii:

Andreicut Mihai spunea...

Ceea ce am facut eu a fost doar un proiect de scoala,care cu siguranta e viabil,insa mai toate ideile sunt puse apoi la sertar,fiind doar niste exercitii de abordare corecta a spatiului.
Imi place ideea de functiune culturala-Piata Cartii,se potriveste zonei.Exista o propunere de acest gen in zona fantanii de la Universitate &Str. Edgar Quinet(proiect publicat intr-un numar al revistei Arhitext din 2007).

popescu spunea...

mi-am dat seama ca e un proiect de scoala, dar asta nu conteaza...important este sa existe cat mai multe propuneri pentru oras...cat priveste viabilitatea sau abordarea corecta, astia sunt doar termeni care, totusi, nu ar trebui sa apara mai ales ca fiecare "detine" adevarul absolut :)...spor la munca si sper sa mai ai si alte propuneri in viitor

anca spunea...

Am inteles din analiza prezentata de dl. Andreicut caracteristica de front continuu la strada a Caii Mosilor. Cred ca este un punct de plecare argumentat insa eu as opta pentru o propunere care sa aminteasca si de spatiul "Piata Decebal" asa cum am cunoscut-o eu acum multi ani. De aceea consider ca solutia alveolara a dvs. este mai aproape de ceea ce mi-as dori sa vad in zona respectiva. Chiar daca aceasta propunere contrazice studiul prezentat de dl. Andreicut. Mi s-a parut foarte interesanta discutia dintre dvs. si dl. Andreicut.
Astept viitoarele propuneri si va pot spune ca ma intereseaza in special zona Unirii. Scoala la care am invatat era la intersectia Cauzasi cu Banu Maracine, in fata fostului Institut Mina Minovici. Acum nu mai exista, s-a demolat in '85, singurele fotografii pe care le-am gasit sunt cele din cartea Bucuresti-Arhipelag. Foarte trist si din pacate eu nu stiu cum s-ar mai putea pastra si evidentia existentul valoros al zonei. De aceea urmaresc propunerile dvs. poate ca nu va fi chiar totul pierdut si se vor gasi solutii pentru respectarea trecutului arhitectural al Bucurestiului.

popescu spunea...

@Anca...intersectia de care vorbiti, cu Scoala nr. 79 daca nu ma insel, este in momentul acesta chiar sub "extraordinarul" bulevard Victoria Socialismului (acum se numeste altfel, dar mie mi se pare ca tot asa a ramas, fara a se preciza in denumire pe cine a invins)-sunt extrem de putine sanse ca acolo sa se refaca ceva in realitate mai ales ca blocurile ar trebui daramate...pot promite ca va fi la un moment dat o propunere cu piata Unirii si pana atunci mai am destule terenuri in zona...cat priveste Piata Decebal, am optat in mod deliberat pentru o solutie care sa nu "inchida" Calea Mosilor

anca spunea...

Da, era scoala 79, fostul liceu Al.I.Cuza, o scoala deosebit de frumoasa si la interior si la exterior. Corpul vechi de cladire (eu am vazut ca exista pe planurile Bucurestiului de la 1900) avea sali de clasa inalte, spatioase, laboratoare, biblioteca, chiar si un amfiteatru in care noi organizam uneori serbarile sau alteori tineam orele de fizica, o scara cu balustrada bogat ornamentata si trepte de marmura care urca la etajul 1 si se oprea in fata cancelariei si biroului directorului. Profesorii nostri de atunci erau cu adevarat dedicati profesiei iar eu voi avea mereu amintiri frumoase din acea perioada. Regretul meu este ca nu voi mai putea revedea niciodata locurile acelea asa cum le-am cunoscut.

popescu spunea...

@Anca...azi am reusit si eu sa arunc un ochi pe cartea respectiva si am vazut si pozele cu scoala...pacat, oricum voi mai avea o propunere in viitor,in zona respectiva