Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

joi, 3 iunie 2010

Dambovita intre Opera si Eroilor

 In urma primului sondaj, prin care ati putut alege una dintre zonele ce vor fi reamenajate, voi ati decis ca cea mai interesanta ar fi segmentul Dambovitei intre Podul Eroilor si actuala Piata Operei. Zona este punctul final  al axei est-vest a orasului, in imediata apropiere a dealului Cotroceni. Dambovita traverseaza in acest punct o zona verde, de dimensiuni nu foarte mari, avand Parcul Operei pe stanga si Parcul Eroilor pe dreapta.
Zona nu a suferit transformari majore de-a lungul timpului, unele dintre cele mai importante fiind sistematizarea raului, in diferite perioade, si aparitia unor cladiri de importanta majora in cadrul orasului.

Pe imaginea din satelit din prezent (sursa Bing Maps)se observa principalele elemente: cele doua parcuri despartite de rau, cladirea Operei domina una dintre laturi alaturi de caminele Facultatii de Drept, aflata in continuare pe bulevardul Kogalniceanu. Biserica Elefterie Nou este un pic retrasa fata de piata. Piata Operei este intersectia mai multor strazi: bd. Eroilor Sanitari (continuarea bd. Kogalniceanu) o latura a cheiului Dambovitei, str. Sf. Elefterie, str. Dr. Lister si str. C. Negri pornesc din piata. Pe partea stanga se remarca amplasamentul ciudat al Operei, care chiar daca este o cladire simetrica, are axul de simetrie deplasat fata de piata. Partea de sud-vest, zona cartierului Cotroceni, nu a fost afectata major, din fericire, de sistematizarea anilor '80, in contrast cu partea de nord-vest unde si-au facut aparitia minunate ctitorii, asa numita Casa Radio, acum in stadiul de ruina si probabil parte a unei viitoare investitii care se va "integra" in tesutul urban.

Pe planul cadastral al situatiei existente se pot observa toate elementele din zona. Se observa amplasamentul cladirii Operei si trama stradala intrerupta de "podul din Piata Operei. In partea de nord-vest se afla Podul Eroilor, unul dintre elementele modificate in urma sistematizarii Dambovitei in anii '80. Zona este dominata de spatiile verzi reprezentate de cele doua parcuri.

Sa vedem insa cum s-a ajuns la conformatia de astazi a zonei si ce "parcurs" a avut in istorie, analizat succint.
 Planul Borroczin de la 1852 cu zona Dambovitei inca nesistematizata. Se observa cateva elemente existente si astazi cat si traseul sinuos al raului. Se observa existenta unei intersectii deja in aceea perioada cu cladiri in lungul strazii Elefterie.

Planul Cerkez de la 1883 cu zona in plina dezvoltare si Dambovita la prima sistematizare.

Pe planul Orascu de la 1893 se observa deja conformarea unei piete la intersectia strazilor cu Dambovita si  cu axa est-vest a orasului, bulevard aparut in urma dezvoltarii dupa principii hausmaniene. Pe cele doua planuri am marcat si trei strazi care vor dispare in timp. Una dintre ele este continuarea strazii Elefterie, purtand aceeasi denumire. Piateta generata de forma unei elipse este simetrica pe axa mare fata de Dambovita. Actualul pod Eroilor nu exista inca, putandu-se observa cateva strazi care au fost doar propuneri din care doar prelungirea Stirbei Voda s-a realizat mai tarziu.
 
Planul cadastral din 1911, primul plan detaliat al orasului ne prezinta evolutia zonei. Piateta se pastreaza in forma propusa la 1893 doar pe partea stanga. Inca se pastreaza strazile Elefterie, partea din stanga, iar la sud au aparut deja parcelari. In afara aparitiei catorva cladiri importante (Facultatea de Medicina, Scoala Veterinara si Institutul Bacteriologic) zona ramane inca neamenajata fiind la periferia orasului. Piata primeste insa denumirea de Piata Garei Centrale existand planuri de amplasare a unei cladiri ce ar fi trebuit sa devina gara principala a orasului . Gara de nord exista deja(denumirea initiala fiind gara Targoviste) fiind a doua dupa Gara Filaret. Terenurile libere de pe parte stanga a Dambovitei sunt proprietatea C.F.R.-ului tocmai pentru a putea fi amplasata viitoarea gara. Aceasta ar fi trebuit sa fie pe terenurile unde astazi sunt Facultatea de Drept si caminele, Opera, Parcul Operei si "Casa Radio"(gasiti mai multe informarmatii despre acest proiect pe blogul La pas, in oras).

Trecand la perioada de dupa primul razboi mondial observam pe harta orasului la 1926 dezvoltarea zonei. Denumirea Piata Garei Centrale este inca pastrata si apare prelungirea Stirbei Voda cu amplasarea unui viitor pod.
Cele doua poze ale viitorului Pod Eroilor sunt din articolul lui Raiden, cu precizarea ca odata cu amplasarea noului pod, tramvaiele traversau Dambovita pe aici renuntandu-se la trecerea acestora pe podul de la Cotroceni si la segmentul de linie dintre cele doua poduri de pe partea stanga a splaiului.

Harta orasului din 1938 ne ofera o noua imagine a zonei.Strada Elefterie este in contiunare compusa din amandoua segmentele, fiind chiar pe traseul autobuzului nr. 47 cu capetele de linie Carol Davila si Foisorul de Foc. Pe amplasamentul Parcului Operei apare o baza sportiva, terenurile de sport Venus. Este deja marcat pe plan Monumentul Eroilor Sanitari.

O cladire importanta este noua Facultate de Drept si caminele care fac parte din proiectul Cetatii Universitare. Odata cu amplasarea facultatii au disparut si cele doua stradute paralele cu Sf. Elefterie. Ideea unui centru universitar a aparut din aceea perioada, in continuarea cladirilor cu aceeasi functiune de pe axa est-vest a orasului. Proiectul a fost preluat apoi de autoritatile comuniste.
Autoritatile comuniste au incercat in anii '50 dezvoltare proiectului Cetatea Universitara. Cele trei imagini sunt oferite de armyuser cu blogul sau locuri in bucuresti... , ele reprezentand idei pentru dezvoltarea cetatii, prezentate in revista Arhitectura a acelor vremuri.
Tot in anii '50 apare o cladire reprezentativa Teatrul de Opera si Balet institutie ce va fi transformata in Opera Nationala din Bucuresti.
 O imagine aeriana a zonei in anii '60, sursa aici, ne prezinta amplasamentul Operei si aparitia platoului betonat de peste Dambovita. Se observa cum axul de simetrie al cladirii este mutat fata de piateta. Nu stiu motivele pentru care cladirea a fost amplasata asa, poate ca urma sa fie construit si altceva in legatura cu piata sau poate au vrut sa fie o ruptura clara fata de axele generate de biserica Sf. Elefterie si trama stradala de pe partea dreapta, elemente din alta epoca, nu foarte "indragita" de autoritatile din aceea vreme.
Pe harta de transport din 1973 nu se observa inca modificari, strada Elefeterie avand aceeasi configuratie. Probabil pe imaginea aeriana nu se vede strada din cauza vegetatiei, poza nefiind la o calitate buna.
Cele doua poze de pe forumul Tram Club Romania sunt din acelasi an 1973. Este de remarcat abundenta vegetatiei din zona pietei la care contribuia in mod evident si Dambovita cu malurile inca nebetonate.

Acele imagini ale anilor '70 incep sa se schimbe odata cu sistematizarea Dambovitei si constructia metroului. Pe imaginea aeriana din 1977, sursa aici, se observa santierul statiei de metru Eroilor, amplasata sub actualul Parc Eroilor.

Planul transportului in comun din anul 1982 ne arata o situatie usor modificata. Strada Elefterie nu isi mai continua traseul peste Dambovita. Odata cu sistematizarea raului, platoul peste Dambovita este modificat fiind redus ca dimensiuni. Podul de la Eroilor este si el daramat si se reface in forma pe care o vedem si astazi.
Iata si o imagine cu Dambovita betonata si platoul cu dimensiuni reduse. Acesta a fost refacut dupa 1990 si se gaseste in aceeasi forma si astazi.


Dupa aceasta scurta istorie a zonei trecem la propunerea de modificare. Am incercat sa pun accentul pe legatura dintre cele doua spatii verzi. Circulatiile au fost modificate major doar pe malul drept al Dambovitei.
 Propunerea mea are ca element principal o pasarela peste Dambovita care sa fie o continuare a celor doua parcuri. Sub aceasta pasarela va fi o zona de cafenele legata de Parcul Eroilor. In partea de est am amplasat un amfiteatru in aer liber care sa fei un punct de atractie cu eventuale spectacole de opera in aer liber. Inaltimea acestuia nu depaseste inaltimea vegetatiei existente astfel incat sa se integreze in Parcul Operei. Sub aceasta constructie am prevazut un spatiu de parcare subteran, ce ar trebui sa deserveasca intreaga zona. Circulatia de pe malul drept se va trece in subteran existand un pasaj cu mai multe intrari (din Kogalniceanu, din cheiul Dambovitei si din piata) si cu o iesire catre Stirbei Voda, pentru cei ce fac stanga si o alta iesire dupa Podul Eroilor in continuarea cheiului. Podul de la Eroilor va fi practic dublat, cei care circula de pe Stirbei Voda trec pe pasjul suspendat, iar cei care vin pe chei dinspre Grozavesti trec pe sub pasaj si in continuare pe sub "pasarela verde".

Cateva imagini aeriene care fac solutia mult mai usor de vizualizat: 
 Toate imaginile pot fi vazute la o rezolutie mai mare cu un click pe fiecare in parte.

 Propunerea suprapusa peste imaginea din satelit a zonei.

Cateva perspective de la nivelul strazii:

Imagine de pe chei...vizavi sunt cafenelele din Parcul Eroilor(se vede iesirea lor catre Dambovita) si circulatia pastrata pe sub pasarela verde

Imagine de pe pasarela...jos sunt cafenelele din Parcul Eroilor(se vede iesirea lor catre Dambovita) si circulatia pastrata pe sub pasarela verde...Parcul Operei ajunge pana la apa, circulatia fiind in subteran

Imagine din piateta pe sub pasarela...Parcul Operei ajunge pana la apa, circulatia fiind in subteran

 Imagine din Parcul Eroilor...cafenelele din parc(se vede iesirea lor catre parc) si circulatia pastrata pe sub pasarela verde.
Pentru final am pastrat o imagine aeriana. Am suprapus propunerea  mea peste o panorama facuta de Raiden. Am ales in mod deliberat sa nu amenajez spatiul din fata Operei pentru ca mi-am propus sa fac o propunere detaliata cu acel teren.

Pana la urmatoarea propunere va doresc o vizionare placuta a unei mici animatii cu ideea mea pentru zona aceasta.

20 de comentarii:

ADRIAN spunea...

Daca te ocupai de partea mai din aval puteai sa spui de la Opera la Erorilor avand in vedere problema din Gutenberg ... dar dincolo de glume amare, acum am sa ma uit si eu mai atent la ce ai postat

ADRIAN spunea...

Nu ti se pare ciudat ca din prima intentie nu s-a mai pastrat esentialul? anume ca bulevardul (primul bulevard) taiat prin fata Universitatii mergea drept avand ca tinta Palatul Cotroceni? Nicio amenajare urbana n-a mai facut sa se simta aceasta intentie ...
Interesanta propunerea ca invaluire insa cred ca ar pune intr-o situatie dificila Monumentul Eroilor cat si Piata Operei. Piata Operei a fost oricum negata de "Opera Center" .... asa ca nu mai conteaza aspectul asta totusi

popescu spunea...

mi-a placut aia cu Erorilor :)) trecand la cel de al 2-lea comentariu asa am gandit si eu prima data...sa cresc importanta primului bulevard(Kogalniceanu), dar am ales sa bag circulatia in subteran si sa ramana mai linistita zona...m-am gandit ca oricum majoritatea vor merge pe Stirbei si in continuare pe viitorul pasaj de la Academia Militara...ai dreptate cu monumentul, dar poate ma apuc sa fac ceva detaliat si acolo :)...cu piata Operei am zis ca o las pentru o viitoare propunere pentru ca nu am avut o idee clara, dar am acum am in cap ceva in legatura si cu zona de camine, deci va fi detaliat terenul :)...nu am vrut sa pomenesc absolut nimic de Opera Center pentru ca e o chestie care nu are legatura cu nimic din zona, nu are nici o treaba nici cu opera si nici cu piata...e pusa la misto si domnul arhitect s-a jucat, in cel mai bun caz, doar cu fatadele

dp spunea...

Aceasta zona este definita de prezenta bisericii Elefterie (pe care ai eludat-o), a Operei, a creatiei lui Dorin (din pacate), a unui curs fals si neamenajat de apa, a unor zone verzi nefrecventate, a Spitalului Municipal, paragina Bibliotecii Nationale, niste poduri urite si o circulatie aproximativa.
N-am inteles ce-ai urmarit cu aceasta umbrela si mai ales n-am inteles cui ii foloseste.
Cafenele si parcaje nu sunt necesare, iar deasupra ma asteptam sa se intimple ceva.
N-ai facut nimic cu apa, n-ai pus nimic in valoare cu exceptia Operei care n-avea nevoie.
Parcul Operei este frecventat de o minoritate pe care vei fi acuzat ca o discriminezi.
Tot cartierul Cotroceni va fi oripilat si nu se va duce sa bea o cafea unde zici tu.
Nu cunosti spiritul zonei si de aceea propui ceva artificial si fortat care se va potrivi doar cu ce a facut Dorin - aia de la Opera Center au nevoie de cafea si de parcaje.
Plimba-te putin prin cartier -poate-ti vine o idee mai buna.

Fara rautate, chiar daca asa pare,
Dan

alexandru mircea spunea...

And now for something different...

Extraordinar! Imi place grozav de mult. E adevarat ca proiectul nu tine mult de "spiritul locului", dar spiritul locului se poate modela, in bine. Cotrocean (cotrocenean?) fiind, pot sa zic ca o zona de "iesit in oras" la indemana ar fi ceva genial. Nu stiu acum cum e, dar pana sa plec singurele variante erau Derby si pub-ul de langa el, restaurantul Italienilor (care mi s-a parut un loc mai dubios decat esplanada Operei) si ceainaria armeana de pe Gh. Marinescu (mai exista?) Acum mai multi ani erau si doua terase bombe in doua colurile parcului Operei, dar cea dinspre Casa Radio se inchisese de mult. Adevarul e ca pana la amenajarea parcului de la Eroilor cartierul aproape ca nu avea "spatiu public". In esplanada de la Academia Militara iarasi nu aveam ce face (desi locuiam la 100 de metri), si era si destul de dubioasa. Amenajarea parculetului a fost mana cereasca mai ales pentru parintii cu copii.
Apropo de localuri, aici am singura obiectie: nu imi place ca spatiile respective sunt opace spre est, nord si sud si transparente doar spre parc. Le-as face sa "respire" mai mult, inclusiv spre splai.
"Umbrela" mi se pare geniala, iar amfiteatrul la fel. Cu putin ajutor din partea mobilierului urban, zona ar putea face o concurenta reala Cismigiului.
Tot din punctul de vedere al celui care a locuit acolo ani la rand, vreau sa zic ca Opera Centre e foarte fain si mi-a colorat viata zi de zi, desi fiind cladire de birouri nu are un "schimb" efectiv cu localnicii (un mall facut calumea ar fi fost mai bun in sensul asta).
Felicitari.

alexandru mircea spunea...

Apropo de parculetul de la Eroilor: http://ciprianmuntele.ro/?p=1080

popescu spunea...

@dp...multumesc pentru comentariu si stai linistit ca nu am vazut nici o rautate :) am sa raspund la fiecare punct in parte:
-fiecare defineste zona cum o percepe el, iar in ce priveste biserica am considerat, si cred ca am dreptate, ca facand parte din zona cartierului Cotroceni in care nu am vrut sa intervin deloc nu am pus accent pe ea...propunerea viza doar zona Dambovitei si nu cred ca in tesutul vechi al cartierului e nevoie de vreo remodelare
-"umbrela" este cea care mareste suprafata de spatiu verde si uneste cele doua parcuri...am gandit-o ca un element distinctiv care sa creasca atractivitatea parcului
-eu cred ca in orice parc e nevoie si de o zona de cafenele, sa spunem o denumire generica, redusa ca suprafata, dar care devine un punct de atractivitate
-spatiul de parcare subteran deserveste mai multe obiective ale zonei (Opera, parcul, Opera Center, Preoteasa, Facultatea de Drept, amfiteatrul propus)...nu e o normalitate sa vezi masinile parcate in fata operei, pe strazile adiacente Opera Center, in fata facultatii sau in mijlocul platoului de pe Dambovita
-nu am inteles unde ai vazut discriminarea
-"spiritul zonei" este o notiune foarte vaga, fiecare poate intelege lucruri diferite si nu imi dau seama ce intelegi prin ea...precizez din nou ca nu am dorit nici o modificare in aceea parte si cred ca parcul este o zona tampon intre cartier si restul zonei orasului
-pot sa-ti zic ca m-am plimbat in zona si cred ca am reusit sa nu "patrund" cu propunerea in cartier, zona care nu are nevoie de remodelare
-pe pasarela se poate intampla "ceva"...se pot face o multime de lucruri care sa presupuna activitati in spatiul public
-nu stiu daca locuitorii cartierului vor fi oripilati :) poate o cafenea sau un restaurant mic, de familie, printre cunoscuti, le-ar surade pentru o masa cu familia intr-o duminica

@alexandru mircea...multumesc pentru apreciere
- acelasi raspuns trebuie sa ti-l dau si tie despre spiritul locului...nu am intervenit in zona cartierului, Dambovita si terenul aferent nu cred ca face parte din aceea zona si zic inca o data nu cred ca e nevoie de o interventie majora in Cotroceni
-un parc este atractiv in masura in care este amenajat corespunzator, iar aici am propus o idee, fara a intra in detalii (mobilier urban, configurarea malului, amenajarea piatetei cafenelelor etc.)
-amplasarea cafenelelor catre parc ( cu terase) si doar zona de intrare sub "umbrela" a fost o solutie voita...mi-am dorit ca oamenii "sa stea in parc" si de aceea am venit pe partea stanga cu parcul pana la rau, iar sub pasarela este doar un acces secundar
-nu pot fi de acord cu tine in ce priveste Opera Center si cu atat mai putin un mall
-imaginea pe care ai dat-o ca exemplu este dinaintea oricarei amenajari in parc, s-au mai schimbat un pic lucrurile :)

alexandru mircea spunea...

Ce am zis despre "spiritul locului" era un comentariu adresat de fapt lui DP. Cum zici si tu, in opinia mea locul respectiv nu are aproape nici un spirit propriu si nici nu prea "face parte" din cartier (cu singura exceptia a parculetului recent). Lucruri pe care proiectul tau vine sa le rezolve, in opinia mea, si sa creeze un "spirit al locului".
Mentionand mobilierul urban nu faceam o critica a proiectului (cum ca i-ar lipsi), dar presupun ca de cand cu blogul te-ai obisnuit ca aproape orice observatie sa fie o critica :)) Nu, nuanta mea era ca proiectul e atat de bine gandit incat daca parculetul ar fi si amenajat fain, zona ar candida puternic pentru cel mai interesant loc din oras.
Raman pe pozitia mea in ce priveste splaiul, cred ca orice proiect de reamenajare urbana ar beneficia de contactul cat mai direct cu o apa. Aici sunt de acord cu DP.
Solutia "comunicarii" intre cele doua maluri ale raului ("umbrela") imi place mult si, apropo de ea, am observat la Paris si la Londra reamenajari urbane in care tendinta a fost aceeasi dar, pur si simplu din cauza latimii apelor respective, urbanistii respectivi au trebuit sa se rezume la poduri desi le ardea buza dupa asa o "umbrela". Cea mai apropiata rezolvare am vazut-o la Barcelona, in port.
In ce priveste Opera Centre, cu ce nu esti de acord, cu faptul ca imi place? Eu cred ca imi amintesc bine cand zic ca imi placea (si imi place in continuare) :)
Despre un posibil "mall", am specificat ca ma gandeam la un mall "calumea", dar ar fi trebuit sa specific intr-adevar ca nu ma gandesc deloc la mall-urile din Romania, care mi se pare niste temple ale cocalarismului. Ma gandeam la un mall cum vad pe aici prin Franta - ceea ce e intr-adevar total altceva.
Iar in ce priveste poza cu topoganul, aia e "completely unrelated", "just for fun". Nu se vrea a avea o relevanta la subiect. :)

popescu spunea...

-partea cu mobilierul urban nu am luat-o ca pe o critica...am explicat ca e doar idee si ca ar trebui sa va inchipuiti si cum arata cu mobilier si amenajare detaliata :)
-toata partea dreapta a raului si implicit parcul e in "contact direct cu apa"...am preferat ca zona de cafenele sa nu fie la apa si sa fie zona verde la apa...nu puteam sa bag circulatia in subteran pe ambele maluri pentru ca pe stanga e metroul
-la Barcelona e ceva de genul asta, au cateva pasarele mari in continuarea unor spatii verzi, circulatii rezolvate in subteran etc., dar toata amenajarea portului e un proiect pe o suprafata mult mai mare fata de terenul de aici si atunci evident ca au si alte functiuni propuse...acolo e o amenajare mult mai complexa :)
-Opera Center nu imi place si de aia am zis ca nu sunt de acord :)
-m-am prins cu toboganul...am vrut sa zic ca bine ca a mai evoluat de atunci :)
-nu sunt neaparat critici, fiecare are o alta idee si eu nu pot decat sa-mi prezint propunerea mea si sa dau explicatii, deci nu am de ce sa ma supar daca altii vad altceva :)...important e sa se inteleaga ca ce se face acum in realitate nu e normalitatea

alexandru mircea spunea...

Mi se pare ca cel mai important in ceea ce faci e ca demonstrezi ca si Bucurestii pot fi un loc de trait bine, cu o calitate a vietii (de orasean) acceptabila. Tot ce trebuie e putina bunavointa...
Evident insa ca nu sunt prea optimist, motiv pentru care mi-am si luat talpasitza recent :) Ai toata admiratia mea pentru ca starui. Spor la treaba mai departe :)

Raiden spunea...

Wow, ce articol! Deja vii cu lucruri complexe si nu pot sa spun decat ca sunt (si mai) impresionat.

Vis-a-vis de propunere, chiar as vrea sa vad cum s-ar implementa asa ceva. Rau nu ar face zonei!

Mersi mult pentru linkurile repetate si mentionarile de sursa. Pe poza dinspre final (cea de la mine, modificata), practic mai nimic din vechea configuratie nu se mai vede! Foarte interesant, la fel si filmuletul.

You raised the bar, now you must deliver! :D

popescu spunea...

mersi pentru aprecieri si nu ai de ce sa imi multumesti pt link-uri :)... am 3 idei despre implementarea propunerii:
1.chiar acum un primar cauta pe google idei noi de amenajare in sector
2.un ong reuseste sa conlucreze cu administratia si pun in practica ideea
3.imi sparg pusculita...cumpar Dambovita si parcurile si construiesc singur :)))

armyuser spunea...

Foarte interesant!
Am o întrebare: cum se poate preveni transformarea unor spaţii semideschise - de tipul celor conţinute şi în proiectul tău - în adăposturi pentru oameni fără casă şi în zone cu potenţial infracţional?

popescu spunea...

@armyuser...ce ma intrebi tu e o problema foarte complexa a oraselor mari si chiar nu stiu ce s-ar putea face...exista pentru astfel de probleme strategii facute de mai multi specialisti asa ca nu stiu cum sa raspund eu, mai ales ca nu am nici o competenta...pot sa-ti dau cateva exemple de "reabilitari" cum ar fi in New York metroul sau sau Harlem-ul, dar e vorba de strategii la nivelul orasului in care sunt implicati administratia, ong-uri si locuitorii zonei...deci poriectarea unor spatii noi care ar putea genera astfel de probleme vine in urma unor studii si concluzii trase de altii :)...unele masuri insa sunt extrem de simpliste, dar cu un efect imens (de ex. o iluminare foarte buna a spatiului public sau refacerea constanta a mobilierului stradal etc.)

ADRIAN spunea...

Ce spune Armyuser e intr-adevar o problema pentru o societate ca a noastra. Ca exemplu concret este operatiunea in curs de inchidere a porticului UAUIM la strada Academiei, langa biserica pe motiv ca acolo e un loc de facut pipi. Corect! Si chiar daca e o scuza pentru a mai obtine niste metri patrati, e totusi o scuza cu temei

popescu spunea...

ma gandesc ca in cazul in care porticul nu ar fi doar un spatiu de parcare, intrarea in Oce ar fi pe partea porticului si s-ar face o amenajare a spatiului intre scoala si strada, nu s-ar fi ajuns in situatia asta si nu ar mai fi fost o "scuza" :)

GIURGIU spunea...

Salut!
Sa-mi dau si eu cu parerea putin!
Laude laude laude... bravo!

Si... Dambovita unde este bucuria de a avea un rau in oras, in parc, sub picioare in jurul meu sau sub barca?
Din" frontul" Dambovita ai pastrat cateva deschideri care arata bine "bird view" dar la nivelul meu.. cah.... de ce as vrea sa fiu atat de departe de apa?

Eu sunt de la Dunare stii si tu , si imi place tare mult hundertwasser asadar.... pun pe primul loc contactul cu natura acilea si as rupe linia plictisitoare a Dambovitei, si as face din nodul asta un pol verde cu fuctiuni unice in Bucuresti si nu doar...!
sa-mi dau si eu cu parerea asa!

Ziceai ca facem ceva... o plimbare , o intalnire..pe la Delta Neajlovului ..cum a ramas?

popescu spunea...

@Giurgiu...bine ai revenit nu neaparat aici cat mai degraba pe blogul tau :)...si acum despre solutie, eu am "prelungit" parcul Operei pana la apa pe malul stang deci cred ca aici am o apropiere destul de generoasa de apa...nu am gandit zona asta ca o amenajare pentru plimbari cu barca pentru ca am avut in cap ideea de apa care traverseaza o zona verde, spatiul verde care invadeaza apa (chiar si de sus)...mi-am inchipuit ca in timp vegetatia de pe pasarela va "cobora" catre apa si raul va fi "scaldat" in verdeata...am in proiect inca doua zone de amenajare a Dambovitei care sa cuprinda si posibilitatea folosirii de catre public a apei, dar inca am de lucru si vreau sa fie o surpriza :)
-nu am uitat de plimbarea Bucuresti-Giurgiu, chiar am fost intr-o zi prin rezervatia de acolo, in recunoastere :)...inca lucrez la planul excursiei si o sa te sun cand pot sa vin in vizita la Giurgiu sa discutam pe ceva concret si bineinteles sa faci pe ghidul :)

axelanti spunea...

Salut. Foarte interesanta propunerea. Cand am vazut fotografia din satelit de la inceputul articolului, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost o unire ale celor 2 spatii verzi prin acoperirea Dambovitei, insa citind mai departe am avut placuta surpriza sa descopar o solutie mai buna, care ofera si cursului de apa un rol in proiect. Parcul operei are un petential f mare, inca neutilizat. Cat despre Opera House, eu zic ca un astfel de proiect ar pune-o cumva in valoare. Ti-as sugera sa iei in considerare si Casa radio, un pol destul de puternic de atractie.

Planurile din articolul tau se pot pune la dispozitia publicului, integral? Ma refer in special la cele vechi (1883 si 1893). Multumesc anticipat

popescu spunea...

@axelanti...intra la sectiunea contact, scrie exact ce ai nevoie, lasa mail-ul si vad daca am ceva ce te poate ajuta...din pacate nu toate planurile pe care le am sunt la rezolutie buna, dar vorbim mai multe pe mail