Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

joi, 10 iunie 2010

Domnul Dobrescu si Gaudi

Dupa ceva vreme de la ultima intalnire cu domnul Dobrescu am avut ocazia ca dumnealui sa imi faca o surpriza. Fiind in zona cartierului Aviatiei, domnul Dobrescu s-a intalnit cu Gaudi. Cel putin asa crede dansul caci am incercat sa-i explic ca arhitectul spaniol de care pomeneste a murit cu ceva vreme in urma si, in concluzie, ar fi destul de dificil, daca nu de domeniul paranormalului, ca o astfel de intalnire sa aiba loc. Domnul Dobrescu mi-a confirmat ca stia si el ca Gaudi a murit si ca nu prea a avut nici o legatura cu Bucurestii, dar crede ca nu e o eroare a dansului.
Domnul Dobrescu sustine ca Gaudi traieste si chiar proiecteaza in orasul nostru si chiar a vazut o minunata cladire ce este, fara doar si poate, creatia arhitectului. Surpriza ar fi enorma ca o astfel de descoperire sa fie adevarata si Gaudi sa realizeze proiecte in Romania, in Bucuresti si mai cu seama in cartierul Aviatiei.

Pe imaginea din satelit (bing maps) am remarcat si eu cladirea de care aminteste domnul Dobrescu. Intr-adevar pare, de la departare, o creatie Gaudi si incep sa cred ca domnul Dobrescu are dreptate: Gaudi traieste si proiecteaza in Bucuresti. Incredibil este faptul ca a ales sa lucreze in orasul nostru, fara sa mai continue lucrarile celebre din Barcelona, iar acest fat nu poate decat sa ne bucure. Poate ca acum vom putea avea si noi alte obiective turistice care sa creasca prestigiul orasului.
Pentru ca vesnica problema a domnului Dobrescu privind fotografiile nu a fost rezolvata am sa pun trei imagini panoramice interactive de pe norc.ro cu "minunea din Aviatiei".

Cladirea "Gaudi" din Aviatiei

Cladirea "Gaudi" din Aviatiei

Detaliul cladirii "Gaudi" din Aviatiei

Nu stiu daca e posibil ca intr-adevar Gaudi sa fie cel care a proiectat aceasta cladire de birouri, dar pot spune ca este un element surprinzator. Asa cum a sugerat si domnul Dobrescu, ar trebui sa fim mandri ca exista astfel de idei in orasul nostru, ca administratia locala a avut curajul istoric de a aproba constructia si nu in ultimul rand ca exista arhitecti care cunosc istoria si vor sa o aduca printre noi sau, mai exact, in spatele blocurilor noastre. Este foarte posibil ca si beneficiarul investitiei sa fie un om "iubitor al frumosului" din moment ce a decis sa investeasca in asa o minune. Domnul Dobrescu a precizat in incheiere ca traieste sentimente de nedescris stiind ca exista si astfel de elemente care inveselesc atmosfera unui cartier si ca nu putem sa ne gandim numai la casele vechi demolate din moment ce pot aparea astfel de cladiri model.

Acest articol este un pamflet si va fi tratat ca atare, orice asemanare cu persoane, situatii sau cladiri din realitate, este pur intamplatoare.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu de ce este domnul Dobrescu intr-atat de entuziastmat cand priveste cladirea Gaudi, caci mie mi se pare urata cu spume: o cladire banala de colt de strada, cu un acoperis fantezist si un joc nereusit al culorilor.

popescu spunea...

@Anonim...este un pamflet bineinteles :)...am facut o completare cu o panorama detaliata

Raiden spunea...

Lol, detectez cantitati ilegal de mari de kitsch.

armyuser spunea...

Dom'le, ce răi sunt unii... În frunte cu domnul Dobrescu.
Partea bună e că mai colorează cartierul acela, care seamănă cu încă 100 de cartiere din România anilor 1980. Şi-mi aduce aminte de o altă odioşenie din Vama Veche.

popescu spunea...

@Raiden...nu cred ca e ilegal :)...pe de alta parte sunt cateva terenuri libere chiar in vecinatatea minunii si ma astept sa se imprumute cumva din "stilul" cladirii si viitoarelor constructii...asa ca sa fie o chestie unitara si mare :))
@armyuser...cred ca ai uitat ca blocurile vor fi reabilitate, deci nu imi fac griji in privinta culorilor...cred ca o sa tanjim dupa un pic de "liniste cromatica" :)

ADRIAN spunea...

Mai e una, sediu al Castel Film daca nu ma insel si se afla prima sau a doua strada paralela cu sos. Aviatorilor, la putin dupa intrarea din arh. Ion Mincu. Aia nu e pe colt. Ce vad in pozele de aici ar putea fi opera unui stranepot bastard de-al lui Gaudi dar care are de fapt pe linie biologica inaintasi din Hundertwasser :))

popescu spunea...

@Adrian...uitasem de cladirea aia de pe langa Aviatorilor, acolo au fost doar niste biete incercari si s-au rezumat doar la intrare pe cand aici nu au mai avut nici o jena :)...multumesc pentru completarea cu Hundertwasser, ai perfecta dreptate si cred ca a fost mai puternic cromozomul germanic :)

GIURGIU spunea...

e de bine ! omul a vrut sa spuna tuturor ca a fost la Barcelona si ca stie cine este Gaudi...si acum am aflat !

Asa cum cartierele tiganesti prin o forma si o linie comuna si deja definita clar... si incurand vor fi obiective de vizitat...curiozitati..asa si cu betonul asta ce tine aerul inchis cu care asociem noi nume mari.

Sunt sigur ca pe viitor cladirea o sa tot apara! si kitchul e o forma de exprimare pana la urma...sincer eu ma bucur ca exista acest kitch, deja ne defineste pe noi ca romani si peisajul urban si... dece nu este o continuitate! ;)

Likar spunea...

de ce sa te miri ca Gaudi proiecteaza in Bucuresti?SI mort fiind sa zicem proecteaza mai incet dar nu inseamna ca nu poate proiecta,mai cu seama in Bucuresti,in Aviatorilor.

popescu spunea...

@Likar...de mirare e ca proiecteaza in Aviatiei, caci in Aviatorilor nu m-ar fi mirat :))

toni spunea...

hundertwasser probabil c-ar fi vrut domn dobrescu sa zica daca l-ar fi cunoscut..:)

popescu spunea...

@toni...ne-a anuntat deja asta chiar Adrian intr-un comentariu precedent :)...din pacate domnul Dobrescu e incapatanat si prefera sa creada ca e vorba de Gaudi :)