Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

marți, 29 martie 2011

Cum sa-ti iei orasul inapoi

In urma articolelor despre Buzesti-Berzei-Uranus s-ar parea ca au aflat de blogul acesta si cateva ONG-uri. Unele au fost "deranjate" de cateva pareri pe care mi le-am exprimat. Fiecare intelege cat vrea si cat poate. Dar nu despre asta vreau sa va povestesc, ci despre un proiect al uneia dintre aceste organizatii cu care am intrat in contact. Asociatia Komunitas deruleaza un proiect foarte interesant si, in opinia mea, foarte necesar.

Proiectul caruia ii fac "reclama" este Ia-ti orasul inapoi. Ce vrea si ce face practic asociatia Komunitas prin acest proiect? Pai ne spun chiar cei care se ocupa de proiect:
Proiectul își propune să introducă educația urbană ca formă de activitate extraclasă sau de curs opțional care să îi determine pe elevi să se implice ca cetățeni activi ai orașului, capabili să participe la deciziile importante privind dezvoltarea urbană și să realizeze intervenții în spațiul public care să îi reprezinte. Proiectul urmărește ca tinerii să înțeleagă mai bine ce înseamnă spațiul urban, viața într-un oraș mare și relațiile sociale la acest nivel.
In cadrul proiectului se va realiza si primul manual de educatie urbana din Romania, adresat tinerilor de liceu si de scoala generala.
In urma procesului de selectie, au fost cooptate in proiect urmatoarele scoli generale, colegii nationale si licee: Scoala Generala 135 “Stefan cel Mare”, Scoala Generala 143, Scoala Generala 148 “George Calinescu”, Scoala Generala 88 “Mihai Eminescu”, Scoala Generala 85 “V. Bunescu”, Scoala Generala 114 “Principesa Margareta”, Scoala Generala 127 “Republica Peru” , Scoala Generala nr 7 / Colegiul Economic “Viilor”, Colegiul Tehnic “Petru Rares”, Colegiul National “Ion Neculce”, Colegiul National “George Cosbuc”, Colegiul National “Gh. Sincai”, Colegiul National “Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic “Stefan Odobleja”
Proiectul este finanțat de CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și derulat de Asociația Komunitas în parteneriat cu Facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV București, Asociația pentru Tranzitie Urbana, Asociația Fabrica de Peisaj, Asociatia Bucuresti, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Primăria Muncipiului București și Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

In primul rand va spun ca gasiti toate informatiile pe blogul dedicat proiectului.
Eu am fost invitat sa particip la unul dintre cursuri la liceul Cosbuc, unde timp de o ora si ceva am asistat la prezentarea unuia dintre module, cel despre rolul urbanismului si urbanismul participativ. Deci oamenii acestia s-au apucat sa faca educatie. Merg in scoli, tin cursuri atat elevilor de liceu cat si de scola generala si ii invata ce inseamna sa locuiesti intr-un oras. Si au destui cursanti. Doar daca aruncati o privire pe blogul proiectului o sa vedeti cati elevi vin. Si este vorba de un curs "in plus", facultativ, un curs care nu este impus de programa. Teoria cu "tinerii din ziua de azi" nu prea tine in momentul in care vezi cat de multi sunt interesati.
Cu astfel de proiecte practice se poate schimba mentalitatea locuitorilor orasului. Pornim de la cei mici, pe care ii formam astfel incat sa gandeasca singuri si sa poata lua o decizie. Mesajul educational patrunde astfel in familii, caci sunt convins ca acesti copii se duc si povestesc si parintilor si poate "se prinde" ceva si pe acolo. Ei lucreaza cu oamenii care in viitor vor ajunge sa decida, direct sau indirect, soarta orasului. E bine sa iesi in strada sa protestezi cand lucrurile o iau razna, dar adevaratele lucruri care schimba atitudinea sunt aceste proiecte. Educatia si informarea vor schimba lucrurile in oras, chiar daca dureaza mai mult.

Pot doar sa le urez succes in continuare celor care lucreaza in cadrul proiectului Ia-ti orasul inapoi si sa sper ca roadele muncii lor se vor vedea chiar mai repede. Si pentru ca in cadrul asociatiei se lucreaza la mai multe initiative, vreau sa va rog sa aruncati un ochi si pe proiectul Interventie urbana in Ferentari.

8 comentarii:

Raiden spunea...

Skeptical me is skeptical.

popescu spunea...

@Raiden...de ce mai? de ce? :)

mihai turcu spunea...

+1 la ce a spus Raiden.

Sincer, nu trebuia sa fii un vizionar ca sa-ti dai seama de ceea ce urma sa se intample in zona, inca din 2003-2004 incepuse constructia unor imobile de birouri la capatul dinspre Victoriei al str. Buzesti si era clar ca lucrurile n-aveau cum sa opreasca acolo.

Sincer, cred ca batalia pt. zona asta e pierduta iremediabil, ce e totusi mai important, zic eu, e ca poate, poate, toata tevatura asta va reprezenta "our Penn Station moment", i.e. clipa de la care ne vom da seama ca nu putem demola chiar totul in orasul asta in numele "progresului", pt. ca riscam ca la un moment dat sa avem o simpla retea de strazi si cartiere fara sa mai avem un oras.

Important e acuma ca aceste ONG-uri sa se concentreze si pe celelalte strazi aflate in pericol : Calea Calarasi, Traian, Dudesti, Viitorului, Vasile Lascar etc.

popescu spunea...

@mihai turcu...ca sa ajungem la momentul de care pomenesti avem nevoie de un background...e greu sa putem sari etape in educatie...tocmai de aia mi-a placut si proiectul celor dela Komunitas, ca e cu "educarea maselor"...daca vor avea un succes cat de mic se va vedea peste ceva ani...eu chiar nu vad lucrurile ca pe o batalie si daca analizez la rece, momentul asta reprezinta o oportunitate pentru zona respectiva, dar nu cred ca va fi fructificata cumva...deja stiu ca exista 3 puzuri pe terenurile de pe noul bulevard care asteapta aprobare, plus unul aprobat si nu sunt lucruri remarcabile prevazute :)...daca primaria nu stie exact ce o sa faca pe Traian, Dudesti etc de ce crezi ca ONG-urile au aflat ca se vrea ceva?...o alta zona care prezinta o mare oportunitate este cea din Pantelimon la complexul Delfinului, pregatita pentru demolare, dar cred ca multi nu stiu ca si cartierele fac parte din oras :)...pana la urma eu am prezentat proiectul asociatiei asa cum l-am perceput acum si nu stiu ce efecte va avea in viitor, daca va avea...mi-a placut si pentru ca nu erau reluate vechile teme cu "administratie, investitori, haos etc" :)

Oana spunea...

ma bucur nespus ca va place acest proiect! e primul in care sunt implicata in romania si si mie mi s-a parut de la inceput un proiect care are toate calitatile pentru a "face o diferenta", asta datorita faptului ca nu e doar un proiect care tine niste seminarii si dup-aia gata se termina, ci chiar incearca sa produca un manual care sa serveasca drept baza pentru un efort sustinut de educatie in ceea ce priveste dezvoltarea urbana si rolul cetateanului in aceasta dezvoltare!
(unul dintre autori :P)

popescu spunea...

@Oana...pai spor la munca si succes cu manualul...important este sa aveti un proiect care sa urmareasca si implementarea, ulterioara aparitiei manualului, in cat mai multe scoli...finalul proiectului nu trebuie sa insemne aparitia manualului :)

Oana spunea...

perfect de acord!

Asociatia Komunitas spunea...

asa e...
ca sa aiba impact cu adevarat, trebuie sa facem un proiect nou, de raspindire si implementare a manualului
dar mai intii sa il producem :)