Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

duminică, 13 martie 2011

Matache nu mai locuiește aici...

Hala Matache a redevenit celebră în ultima vreme. Motivul nu este activitatea din interior, ci tot mai probabila ei demolare. Despre proiectul lărgirii căii Buzești a scris colegul Popescu pe îndelete, iar cazul clădirii cu pricina a fost mediatizat pe larg în presă. Societatea civilă, atâta câtă este, a protestat. Aflăm mai nou că s-a decis păstrarea statutului de momument istoric (așa de ușor se poate pierde?) și că ar exista totuși o șansă ca această clădire să fie salvată - nu era prevăzută din start salvarea ei? Acum a fost descoperită pe traseul demolărilor?


Se remarcă astfel următorul fenomen. Avem una bucată clădire monument istoric. O ignorăm timp de 20 de ani, o lăsăm să fie sluțită fără milă prin renovări parțiale și complet neinspirate la exterior, iar în final, ne trezim că nu ne mai place, ba chiar ne încurcă și că mai bine o demolăm. De ce nu îngrijim și prețuim ceea ce avem? Suntem oare în stare să punem ceva mai bun în loc? Păi și atunci de ce?

Postarea poate fi vizualizată și pe blogul personal Instantanee de RAI

10 comentarii:

Anonim spunea...

Acum patru ani intr-o curte de pe str. Schitu Magureanu colt cu Stirbei Voda a aparut o imensa gramada compusa din cahlele unei foste splendide sobe. Cahle lungi de un metru ornamentate cu trandafiri si sabii incrucisate, faianta alba superba zdrobita de un "investitor " care a inlocuit nemilos si inconstient de valoarea aruncata in ploaie, soba cu niste calorifere de tabla.
La nivel macro regasim aceeasi prostie si incompetenta. Cladiri splendide sint demolate fara nici o judecata.
Pe de alta parte Bucurestiul a devenit un oras cu multe ruine sau cldiri care stau de zeci de ani neterminate.
Nu e normal. Privim neputinciosi la incompetenta celor care ne conduc.

R.A.I. spunea...

@Anonim: Să spunem că avem o problema de raportare/asumare a trecutului. Nu spune nimeni că un oraş nu trebuie să evolueze. Poate că anumite clădiri e normal să dispară la un moment dat şi să fie înlocuite de altele. Problema e cum se decide acest lucru şi care este gândirea din spate...

ADRIAN spunea...

am senzatia ca nu exista totusi o premeditare, e "cum a cazut". existenta unui PUG si a reglementarilor acestora nu inseamna ca are in spate si o strategie sau viziune de dezvoltare care sa fie cultivata in dauna unor tendinte paguboase precum cea data ca exemplu cu casa macelarita in schimbul a ceva mai putin valoros

R.A.I. spunea...

@Adrian: Cred că ai dreptate, dar asta nu face cu nimic mai puţin gravă situaţia. Referitor la întreg proiectul de dezvoltare a "noului bd. Magheru", mă "amuzam" citind în presă că de fapt, din cauza parcelărilor nimeni nu are o idee despre ce anume se va construi în loc. Şi atunci revin cu întrebarea, de ce să demolăm până nu ştim exact ce, cum, unde şi când vom înlocui?

alexandru mircea spunea...

Iata un mod de a pune problema care tradeaza pe cineva care nu cunoaste fenomenul despre care ne da lectii. Majoritatea celor implicati in salvarea halei sunt tineri, cu o medie de varsta de 25, poate 30 de ani. Cum au "ignorat" ei hala 20 de ani?
Exact ce aveam nevoie...

R.A.I. spunea...

@alexandru mircea: Nu vreau să dau lecţii nimănui. Observam doar felul în care a ajuns hala în acest moment. Iar critica era adresată celor care s-au "ocupat" de clădire în aceşti ani, şi în special utilizatorilor/responsabililor cu gestionarea ei. În nici un caz nu era o critică la adresa celor care au protestat recent împotriva demolării.

ADRIAN spunea...

@R.A.I: daca blogurile intra cumva la categoria presa inseamna ca pe undeva ma citai si pe mine in aspectul ala penibil al facerii unui PUZ care descrie o latime de strada fara sa spuna nimic despre ce se intampla pe margini si, mai ales, cum se relationeaza cu restul. Ca in anii '70 incoace: placarea bulevardului si in dosul blocurilor casute strivite ...

toni spunea...

dar parca s-a mai discutat pe blgul acesta despre subiect, si intr-un fel mult mai avizat si documentat.
...
Poza afisata din pacate este un pocinog, vezi ca si aici, in arta fotografiei exista precum si-n arhitectura cateva reguli...Macar estetice. Daca s-a dorit hdr, mai e mult de lucru...daca s-a voit insa sorcova, s-a reusit dar fara nici un mesaj serios.

Domnului Popescu i-as transmite sa-si procure ceva zile libere, sa puna ordine-n seriozitatea blogului si ca o propunere personala, sa ia nitel la bibilit segmentul calarasi ce sta sa cada, acum pana nu incep astia, pe picior de campanie electorala, sa dea cu barda si pe-acolo. Caci si-acolo e proiectul prafuit tocmai din 2000 si cand or aparea buldozere iar vad ong-uri rasarite cu chef de mitinguri si proteste. Eu unul am identificat doar vreo 4 imobile ce merita atentia (latura dreapta a arterei inspre piata muncii)si carora le-ar trebui un plan de salvare cat de cat realist...Abia astept o propunere..:)

R.A.I. spunea...

@adrian: Ma refeream la un articol de pe hotnews din data de 2 februarie 2011, in mod specific, dar stiu ca acest subiect a fost abordat pe larg (si probabil chiar mai extensiv si mai avizat decat in presa) de catre blogari. :)
@toni: Ai dreptate, Popescu a analizat pe larg acest subiect in mai multe postari, pentru care am si pus link in postarea mea. Din acest motiv nici nu am intrat in detalii. Nu este scopul acestei rubrici.
Cat priveste poza, ai dreptate, este un hdr. Am optat pentru aceasta varianta de hdr intrucat am vrut prin exacerbarea culorilor sa make a point despre modul in care a fost "renovata/intretinuta" aceasta cladire.

popescu spunea...

@toni...nu inteleg exact ce vrei sa spui despre seriozitatea blogului...cum am explicat si intr-un articol anterior, pe care sper ca l-ai citit, nu am avut timp fizic :)...atat timp cat blogul nu imi aduce bani trebuie sa intelegi ca fac tot posibilul sa lucrez in timpul meu liber la aceste propuneri si dupa cum ai vazut incerc ca aceste articole sa fie cat mai bine lucrate si asta cere timp...am incercat sa pun articole cat mai bine lucrate si documentate si asta inseamna ca in momentul in care nu este ceva gata, din punctul meu de vedere, sa nu postez inca...asa cum am explicat si in alte articole incerc sa diversific activitatea blogului si asa au aparut si aceste rubrici noi...din punctul meu de vedere eu le-am tratat la fel de serios, si stiu ca si Radu o face la fel, si chiar as fi vrut ca ele sa genereze mai multe discutii, cum ar fi de exemplu rubrica In bascalie...de baza raman propunerile, insa aceste articole cer si cel mai mult timp...pana la urma acesta este un blog de nisa si cititorii, atat cati sunt, pot aprecia lucruri diferite in cadrul acestui proiect...in cazul Calea Calarasilor eu nu stiu inca de un proiect concret, macar un puz sau ceva care sa indice o solutie deci e un pic devreme sa facem o documentare ca in cazul bd Uranus...daca esti interesat iti pot trimite si un mesaj detaliat pe mail despre planurile mele cu acest blog, planuri care nu sunt secrete, dar nu ar mai fi chiar interesant sa aflam totul de la inceput :)