Blogul s-a mutat.

Vei fi redirecţionat automat la noul site. Dacă acest lucru nu se întâmplă, accesează
http://www.ideiurbane.ro
şi updatează-ţi bookmark-urile.

joi, 23 iunie 2011

Anii 80 - demolarea unui oras

Anii 80 au reprezentat pentru Bucuresti anii unei dezvoltari urbane a orasului socialist, dezvoltare care a distrus o buna parte nu numai din fondul construit, cat mai ales din spiritul acestui oras. Toate textele care prezinta aceste demolari si mai ales constructia noului Centru civic ne amintesc de faptul ca s-a demolat o suprafata aproximativ de dimensiunea Venetiei.
Vom porni astazi de la elementele grafice ale acestui eveniment nefericit din viata orasului. Noul Centrul civic si planurile de sistematizare au insemnat pierderea unei importante istorii a orasului cat si introducerea unui sistem de dezvoltare complet independent de notiunile de urbanism. Sistemul se bazeaza pe principiul "asa cum vreau eu", prin "eu" intelegandu-se orice persoana sau personaj care are o cat de mica putere de decizie sau de influentare a acesteia.

Ce a insemnat insa acest "asa vreau eu"? Acest "asa vreau eu" a insemnat distrugerea Dealului Spirii, cartierul Uranus, zona Dudesti, zona Udricani, zona Pietei Unirii, zona Sfanta Vineri, Calea Rahovei, podurile de pe Dambovita, bisericile daramate sau mutate, distrugerea retelei de transport in comun etc, ca sa ne referim doar la fondul construit.

Plimbandu-va cu mouse-ul peste imaginea din satelit a orasului (sursa Google Earth) veti observa reprezentarea suprafetei demolate pentru constructia Centrului civic si zonele care au fost afectate de aceasta dezvoltare. Aceasta "sistematizare" nu s-a restrans doar la zona Casei Poporului in Dealul Spirii, ci a inceput incet, dar sigur, sa se intinda si in zone chiar indepartate.

Aici intervenim cu o comparatie a acestei suprafete cu imaginea orasului Venetia. Asa cum spuneam la inceput, in toate textele ce vorbesc de marimea acestor distrugeri se da ca exemplu Venetia.
Plimbandu-va cu mouse-ul peste imaginea din satelit a Venetiei (sursa Google Earth) veti observa reprezentarea suprafetei demolate pentru constructia Centrului civic (marcata cu rosu), suprapusa peste poza din satelit. Dupa cum se poate observa suprafetele sunt apropiate ca marime.

Cu ce s-a ales orasul de pe urma acestei sistematizari? Cu ce ne-am ales noi locuitorii? Cu probleme pe care nu vrem inca sa le rezolvam in niciun fel. S-a construit Casa Poporului, admirata de idioti, un bulevard lat, dar mort din punct de vedere al activitatilor urbane, un circ al foamei transformat in mall, un circ al foamei nefolosit si blocuri, multe blocuri.

Comparand suprafata distrusa cu cea a Venetiei, m-am gandit ca pot introduce si alte orase. Ce ar fi insemnat o asemenea "sistematizare" in Berlin, Roma sau Paris?
Plimbandu-va cu mouse-ul peste imaginea din satelit a Berlinului (sursa Google Earth) veti observa reprezentarea suprafetei demolate pentru constructia Centrului civic (marcata cu rosu), suprapusa peste poza din satelit.

Plimbandu-va cu mouse-ul peste imaginea din satelit a Parisului (sursa Google Earth) veti observa reprezentarea suprafetei demolate pentru constructia Centrului civic (marcata cu rosu), suprapusa peste poza din satelit.

Plimbandu-va cu mouse-ul peste imaginea din satelit a Romei (sursa Google Earth) veti observa reprezentarea suprafetei demolate pentru constructia Centrului civic (marcata cu rosu), suprapusa peste poza din satelit.

Astept momentul in care administratia va spune "trebuie sa demolam blocuri". Astept momentul in care idiotii nu se vor mai mandri cu aceasta Casa Poporului, momentul in care acest edificiu nu va mai exista. Bulevardul Unirii nu trebuie sa fie un element de mandrie stupida. Intrebati-va de ce se organizeaza concerte in piata din fata Casei Poporului. Pentru ca avem o piata mai mare, goala, in care se poate inchide circulatia fara a afecta foarte mult viata orasului. De ce nu "rezista" magazine, crasme, terase sau alte functiuni pe bulevardul Unirii, de la piata Unirii la casa din deal? Pentru ca nimeni nu vrea sa mearga acolo. E doar o zona cu blocuri si nimic mai mult.

Astept momentul in care orasul se va dezvolta intr-un mod normal. Modul acesta normal inseamna si sa avem o strategie, sa reducem densitatea aceasta, sa demolam blocurile si sa dezvoltam orasul in directa legatura cu suburbiile. Pentru asta ne trebuie in primul rand vointa.

10 comentarii:

Raiden spunea...

ME GUSTA. Mult! Da, in cazul Venetiei, daca am rearanja perimetrul rosu, ar cam disparea tot orasul.

Foarte interesante comparatiile, demonstreaza si mai mult ce gandire inapoiata avem: jos cu vechiul sus cu noul!

Referitor la ultimul paragraf: asteapta. Keep dreaming.

Imma post this 2 my Facebook.

popescu spunea...

@Raiden...mersi, in mod normal ar fi trebuit sa calculez si suprafetele, in hectare, dar cred ca e de ajuns si asa...pentru fiecare oras am ales zona centrala, pe fiecare imagine din satelit putandu-se vedea destul de usor cateva elemente de identificare, constructii cunoscute

MARIVS spunea...

Pozele din satelit sunt luate de la aceeas inaltime? Daca nu, atunci suprafata poate fi mai mare sau mai mica, in functie de altitudine.
Si eu astept demolarea unor blocuri, insa recentrul Bulevard Uranus ne-a aratat ca ai nostrii urbanisti, arhitecti si edili prefera demolarea cladirii Policlinicii din zona Berzei, decat a unui bloc stil Centrul Civic al anilor 1980.

popescu spunea...

@Marivs...bineinteles ca aceeasi inaltime, aceeasi scara...diferentele sunt de max 2-3 metri :)

toni spunea...

te-or ascultat..:))
S-au apucat sa darame si blocuri...au inceput cu unul de pe magheru..;)

popescu spunea...

@toni...da stiu cazul, investitori "inteligenti" cu aprobari in spate

Raiden spunea...

@ toni - sa nu ne agitam inutil. Blocul "Jawohl" de pe bd. Magheru este in reconversie. Va fi refacut intocmai si renovat. Momentan este in proces de consolidare in vederea transformarii in cladire de birouri.

ADRIAN spunea...

@Popescu: si eu vroiam sa te intreb cum ai facut controlul scarii
@Raiden: ai date despre proiect ca eu nici panoul de santier n-am apucat sa-l parcurg? Intreb caci demolarile continua pe Berzei iar notiunea de autenticitate in aceasta situatie e prin buzunarele unora si nu prea iese la iveala.

popescu spunea...

@Adrian...aceeasi inaltime, cum am mai zis si am mai masurat si cateva distante, dar evident ca este aproximativ :)...pe niste planuri cadastrale ar iesi mult mai exact

arhipura spunea...

http://arhipura.wordpress.com/

arhipura v-a aduna pe viitor o selectie de proiecte,in special case, ce s-ar potrivi foarte bine in tara noastra draga.

Incercam sa cautam proiecte simple ca planimetrie,dar cu spatii elegant rezolvate si cu un confort ridicat.

Vrem sa aratam ca se poate face o arhitectura simpla si pura,trebuie doar sa deschidem putin ochii,putin mai mult…